Ústavy na výkon väzby

22.06.2012 Celý región

Bratislava 22. júna (TASR) – Na Slovensku plní úlohy súvisiace s výkonom väzby, výkonom trestu odňatia slobody, ochranou a strážením objektov zboru a ochranou poriadku a s bezpečnosťou v súdnych objektoch Zbor väzenskej a justičnej stráže (ZVJS). Tvoria ho ústavy na výkon väzby, ústavy na výkon trestu odňatia slobody, ústavy na výkon väzby a výkon trestu odňatia slobody a nemocnica pre obvinených a odsúdených a príslušníci ZVJS.

TASR prináša prehľad ústavov na výkon väzby v Slovenskej republike (SR).

Ústav na výkon väzby Bratislava.


Vznikol v dvadsiatych rokoch 20. storočia. Stará sedriálna väznica z roku 1884 už nevyhovovala potrebám väzenstva. Bola nevhodne postavená na dnešnom Župnom námestí v Bratislave, postupne sa rozpadala a bola sústavne preplňovaná. Preto bolo v dvadsiatych rokoch minulého storočia rozhodnuté postaviť v Bratislave popri novej budove pre súdy (Justičný palác) aj novú väznicu. Budova väznice bola postavená v rokoch 1934-1936 na účely vyšetrovacej väzby v zadnom trakte Justičného paláca podľa pensylvánsko-panoptického vzoru v tvare kríža. V dobe jej odovzdania do užívania 15. januára 1937 mala kapacitu 300 osôb. Súčasná kapacita ústavu je 604 miest.

Okrem výkonu väzby v zmiernenom a štandardnom režime sa v ústave vykonáva aj trest odňatia slobody mužov v minimálnom a strednom stupni stráženia, ktorí zabezpečujú vnútornú prevádzku ústavu a v minimálnom stupni stráženia, ktorí sú zaradení v otvorenom oddelení a vykonávajú práce pre 22 zmluvných pracovísk.

Ústav na výkon väzby Nitra.

Nachádza sa v budove postavenej na tieto účely začiatkom 20. storočia. Ako väznica slúžila až do roku 1960. Budova sa dostala do správy vtedajšieho Zboru nápravnej výchovy v roku 1969. Väzbe začala slúžiť až v roku 1973 po rozsiahlej rekonštrukcii. V rokoch 1977-1979 bola pri ústave zriadená odborná škola na vzdelávanie príslušníkov Zboru.

Na Inštitút vzdelávania ZVJS, ktorý je zameraný na zabezpečovanie odborného a špecializovaného vzdelávania príslušníkov a zamestnancov Zboru sa pretransformovala 1. januára 2004. V súčasnosti má ústav kapacitu 300 obvinených a 80 odsúdených.

Ústav na výkon väzby Banská Bystrica.


Je postavený na teritóriu a čiastočne i na základoch bývalej sedriálnej väznice z roku 1897. Zložitú situáciu justičných zložiek v Banskej Bystrici mali vtedy vyriešiť nové objekty súdu a väznice, na ktorých výstavbu bol v roku 1896 vypísaný konkurz. V máji 1897 sa začalo s výstavbou a 15. októbra 1898 boli budovy sedriálneho súdu a väznice odovzdané do užívania. Staré objekty postupne prestali vyhovovať kapacitným, hygienickým a bezpečnostným potrebám, v roku 1929 a neskôr v roku 1937 začalo s väčšou prestavbou. Pôvodné objekty väznice sa postupne asanovali a na ich mieste sa čiastočne v sedemdesiatych, osemdesiatych no v prevažnej miere v deväťdesiatych rokoch 20. storočia postavili nové objekty podľa najnáročnejších kritérií kladených na moderné väzenské zariadenie.

V roku 1997 sa prestavba ústavu ukončila a po bývalej sedriálnej väznici zostal len priestor a časti obvodového múru. Dobudovaním ústavu na výkon väzby v podstate prestala existovať jedna z najstarších väzníc na Slovensku a na jej mieste vznikla moderná a účelová ustanovizeň.

Ústav na výkon väzby Žilina.


Bol zriadený v roku 1970 v budove bývalého dievčenského internátu strednej zdravotníckej školy. Okrem vyšetrovacej väzby sa v ňom vykonával aj výkon trestu odňatia slobody odsúdených zaradených súdnym rozhodnutím do prvej nápravno-výchovnej skupiny. V rokoch 1971 až 1973 sa stavali nové objekty a celý areál bol dobudovaný v roku 1975. V ďalších rokoch sa priestory postupne modernizovali.

zdroj: www.zvjs.sk
 

Vyberte región